Wat is een domeinnaam, hoe werkt het Domain Name System (DNS) of waar koop je een domeinnaam? Deze en tal van andere vragen krijgt webprojectmanager Wouter op wekelijkse basis voorgeschoteld. Daarom bundelden we de vragen én Wouters antwoorden in een handig artikel.
Wat is een domeinnaam?
Het internet is een gigantisch netwerk van computers die met elkaar communiceren. Binnen dit netwerk heeft elke computer en iedere website een eigen, uniek IP-adres. Zo’n IP-adres is een combinatie van vier groepjes getallen tussen 0 en 255. De cijfercombinaties van zo’n IP-adres zijn niet eenvoudig te onthouden. Zo zou niemand Google nog terugvinden als je elke keer 142.250.179.67 in de adresbalk moest ingeven. Daarom gebruiken we domeinnamen zoals google.be binnen het Domain Name System (DNS) om te verwijzen naar een specifiek IP-adres.
Webprojectmanager Wouter vergelijkt IP-adressen en domeinnamen met telefoonnummers en een telefoonboek.
"Iedereen heeft een uniek telefoonnummer. Maar omdat het onmogelijk is om alle telefoonnummers uit het hoofd te leren, gebruiken we een telefoonboek om nummers op te zoeken wanneer we die nodig hebben. Denk maar aan de ‘contacten’-app in je smartphone. Hetzelfde geldt voor het internet. Iedere website heeft een eigen IP-adres. Maar omdat het te ingewikkeld zou zijn om altijd een volledig IP-adres in te typen, kan je aan een IP-adres een domeinnaam toewijzen."
Hoe werkt DNS?
Het Domain Name System (DNS) werkt decentraal. Dat betekent dat elke computer zijn eigen ‘telefoonboek’ afzonderlijk samenstelt. Bezoek je een nieuwe website? Dan moet je computer het IP-adres opvragen op een hoger niveau, zoals je internetprovider. Maar zodra je een website vaker bezoekt, kan je computer het IP-adres van die site onthouden in zijn telefoonboek. Daarmee win je enorm veel tijd: bij een volgend bezoek word je meteen naar het juiste IP-adres gestuurd. Die decentralisatie heeft ook een nadeel. Wanneer je wijzigingen aanbrengt op je website, bestaat de kans dat die niet meteen overal zichtbaar zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je een nieuwe website lanceert met een nieuwe hosting, en dus een nieuw IP-adres. Je computer of je internetprovider (Telenet of Belgacom) heeft het oude IP-adres nog opgeslagen en pikt de wijziging niet meteen op.
Even duiden aan de hand van https://www.volta.be:
- https:// toont aan dat er een SSL-gecertificeerde, beveiligde verbinding wordt gemaakt voor deze website. Je herkent een geldig SSL-certificaat aan het groene slotje in de adresbalk.
- www = subdomein. Subdomeinen helpen je om de inhoud van je website te organiseren. Zo zou je als subdomein ook development.volta.be kunnen gebruiken. Zoekmachines zien domeinnamen met www en zonder www als twee verschillende websites.
- volta = domein. Dit is een unieke naam die je registreert wanneer je een domein aankoopt.
- .be = Top Level Domain (TLD). Dit geeft meestal het type website of het land van de website weer.
Waar koop je een domeinnaam?
Een domeinnaam koop je bij een registrar. Dat zijn bedrijven die domeinnamen registreren in opdracht van bedrijven, organisaties en instellingen. Bekende registrars zijn Combell, one.com of register.be. Tussen deze registrars bestaat er heel wat concurrentie, wat de prijzen naar beneden drukt. Alle topleveldomeinen die specifiek zijn voor België, zoals .be en .vlaanderen en .brussels, worden door de registrars geregistreerd bij DNS Belgium.
Wanneer je een nieuwe website wil laten bouwen, regelt volta dit als technisch contact allemaal voor jou. We registreren domeinnamen altijd in jouw naam, en volta blijft je vaste aanspreekpunt bij vragen over de hosting of je domeinnaam. Je kan je domeinnaam natuurlijk ook zelf registreren bij een registrar, maar dan loop je wel de support van onze slimme webprojectmanagers mis.
Meerdere domeinnamen?
Soms hoor je dat mensen dat mensen meerdere domeinnamen laten registreren. In dat geval sturen de andere domeinen bezoekers door naar je ‘hoofd’-domein. Waarom zou je dat doen?
- Er kan verwarring bestaan over je domeinnaam
Was het nu weer janjanssens.be of janssensjan.be? Of was het janjanssens.com? Om er zeker van te zijn dat je potentiële klanten op de juiste plek terechtkomen, kan je ervoor kiezen om varianten op je domeinnaam ook te registreren. Door die varianten te laten doorverwijzen naar je originele domeinnaam, landen je websitebezoekers meteen op de juiste plek.
- Een domeinnaam reserveren voor toekomstige projecten
Er kan maar één iemand de eerste zijn. Heb je dus nog toekomstplannen of zijprojecten waarvoor je in de toekomst een website wilt? Dan is het een goed idee om de domeinnaam daarvoor alvast te reserveren voor iemand anders ermee aan de haal gaat.
- Beschrijvende naam in plaats van een merknaam
Misschien kennen je klanten de naam van je bedrijf minder goed dat dan de namen van je producten. In dat geval is het interessant om de naam van je producten ook te registreren als domeinnaam, ook al staan ze niet op een aparte website. Of misschien kennen je klanten je wel via je baseline?
Vroeger hoorde je wel eens dat een belangrijk keyword in je domeinnaam een garantie was op een hoge ranking in Google. Daarom ontstonden er heel wat domeinnamen zoals keukenkopen.be of kapperinantwerpen.be. Ondertussen heeft Google aangegeven dat het effect van de domeinnaam op de ranking van een site niet meer zo groot is. Daarom heet deze site ook gewoon volta.be en niet voltacommunicatiebureauinantwerpen.be.
En wat met e-mail?
Een website is niet de enige reden om een domeinnaam te hebben. Van zodra je een eigen domeinnaam hebt, kan je daar ook eigen e-mailadressen mee creëren. Zo kan je ons mailen op info@volta.be, wat toch een beetje professioneler oogt dan volta@telenet.be of volta@hotmail.com. Het maakt niet uit of je nu werkt met Outlook, Gmail of het mailprogramma dat standaard op je Mac staat. Je mailbox kan je vergelijken met de brievenbus waar je nieuwe post binnenkomt. Je e-mailadres is het etiket dat je op iedere verzonden e-mail plakt zodat het mailprotocol weet op welk adres hij de mail moet afleveren.
Nieuwe business, nieuwe naam of nieuw project? Check meteen of je domeinnaam nog vrij is via www.dnsbelgium.be. Ja? Laat je domeinnaam zo snel mogelijk registreren. Was iemand anders je voor? Lees in onze blogpost hoe je die perfecte domeinnaam bepaalt. Of schakel een hulplijn in als je wel wat deskundig advies kan gebruiken.